„Nie je to iba jeden rok v živote človeka, ale celý život v jednom roku.“ Aj tak by sa dal opísať toľkými ospevovaný, každým odporúčaný, najúspešnejší európsky študijný výmenný program Erasmus, ktorý už vyše 25 rokov mení životy a rozširuje obzory mladých ambicióznych ľudí.

A prečo je taký úžasný? Kto ho nezažil, ten nepochopí. Samozrejme, pod pojmom Erasmus sa v každého hlave vynára úplne odlišná predstava.  V prvom rade je to však vstup do neznámeho sveta, ktorý v sebe ukrýva množstvo neopísateľných okamihov, nezabudnuteľných chvíľ strávených popri štúdiu a nadobudnutie neoceniteľných skúseností, vďaka ktorým vás už žiadna výzva v budúcnosti neodradí.

Pre niekoho je to o nových možnostiach vzdelávania sa, zároveň o príležitosti pocestovať a spoznávať cudzie miesta a kultúry. Pre iných je to o nespútaných večierkoch v tých najvychýrenejších nočných kluboch. No rovnako je to aj o kamarátstvach, trvalých priateľstvách, a kde-tu dokonca vzplanie aj iskrička lásky, ktorá môže pobyt v cudzej krajine príjemne okoreniť.

V každom prípade je to o nových zážitkoch, ktoré vám už nikto nevezme. O tom, prečo sa oplatí bezhlavo vydať na cestu za dobrodružstvom, pričom vôbec nezáleží do akej krajiny sa rozhodnete ísť študovať, nám porozprávala aj Majka Blažeková, čerstvo zvolená viceprezidentka ESN Slovakia.

Najskôr by si nám mohla priblížiť v akej krajine si študovala počas programu Erasmus a akým spôsobom ťa to obohatilo.

Na svôj Erasmus som išla do Španielska, do Almerie, čo je na južnom pobreží. Vďaka tejto skúsenosti som sa naučila po španielsky, spoznala inú kultúru a  spôsob života a myslenia vôbec. Našla som si tam kamarátov na celý život, s ktorými sa buď stretávam, alebo mám v pláne ešte len stretnúť, keďže žijú v rôznych krajinách po celom svete. Taktiež ma môj študijný pobyt priviedol k väčšej samostatnosti, zodpovednosti a naučil ako vychádzať s rôznymi ľuďmi.

Ako by si svoj Erasmus v Španielsku zhrnula do troch slov?

Nezabudnuteľný. Vzrušujúci. Život-meniaci.

V čom si myslíš, že táto skúsenosť zmenila práve tvoj život?

V mnohých veciach. Jednou z najväčších je, že sa Alméria stala mojim druhým domovom a stále ma to tam ťahá späť. Myslím si, že ju budem navštevovať už dokonca života!

Už viem, že ak budem chcieť, alebo ak bude treba, tak sa dokážem zdvihnúť a začať takpovediac nový život v novom meste.

Ďalej, skúsenosť z Erasmu ukáže každému, aký je svet veľký, a že sú v ňom všelijakí ľudia. Odbúrava rôzne stereotypné myslenie a predsudky o ľuďoch. Musím priznať, že po návrate na Slovensko som mala troška problém nájsť ľudí, ktorí mali podobne otvorené zmýšľanie.

Dôsledkom toho bolo, že som našla podobne zmýšľajúcich ľudí - medzinárodne orientovaných, práve v študentskej organizácii Erasmus Student Network (ESN).

Hlavná úloha organizácie ESN pramení priamo z jej motta: „Students for students.“ Aký bol konkrétne tvoj vzťah k ESN počas tvojho Erasmu? Boli pre teba členovia ESN veľkou oporou v cudzej krajine?

Na začiatku mi pomohli so všetkými nutnými vecami, ktoré človek potrebuje, keď začína nový život v inej krajine. Rovnako mi pomohli s akademickými záležitosťami a v neposlednom rade som vďaka nimi organizovaným podujatiam spoznala kopec nových ľudí.

Čo ťa motivovalo po príchode na Slovensko pripojiť sa do ESN?

Asi najmä to, že som hľadala miesto, kde môžem spoznať ľudí, ktorí mi budú rozumieť a budú mať viac medzinárodného ducha.

Veľa ľudí stratí motiváciu už len pri zvážení, že ESN je dobrovoľnícka organizácia a nemajú možnosť si finančne privyrobiť, tým pádom vnímajú ESN ako plytvanie časom. Myslíš si aj ty, že je to časovo náročná aktivita, a že čas strávený v ESN by si mohla využiť aj efektívnejšie?

Úžasná vec na ESN je to, že človek mu môže venovať toľko času koľko chce. Ak si k nemu postupne vytvorí vzťah, tak sa bude chcieť sám od seba zapájať viac a viac. A keď sa človek začne naozaj venovať ESNku, tak mu to dá toľko „soft skills“ koľko sa ani za celé štúdium v škole nenaučí. A tieto zručnosti môže skutočne využiť aj v reálnom svete.

Lenže ty si nepôsobila ako dobrovoľník iba v ESN na Slovensku. Vrátila si sa späť do Španielska, kde si tiež istý čas pôsobila v ESN. Ako hodnotíš kontakt so španielskym Erasmom, z tej druhej strany, nie ako študent?

Začala som vnímať aj tú organizačnú stránku, že naozaj ide veľa času mimo podujatí do ich samotného plánovania. Mávali sme každý týždeň stretnutia, chodili sme na teambuildingové akcie mimo mesta. Stala som sa súčasťou španielskeho kolektívu, čo ma veľmi tešilo, lebo počas svojho Erasmu som mala skôr kontakt so zahraničnými študentmi.

Snažila si sa nadobudnuté skúsenosti zo španielskeho ESNka uplatniť aj v našom ESNku?

Áno, snažila a stále snažím. Bohužiaľ, ESN každej krajiny má inú dynamiku aj podľa toho, aká je situácia v danej krajine. Takže zatiaľ čo napríklad Španieli zakladali väčšinu svojho rozpočtu na výletoch do svetoznámych miest po celom Ibérijskom Poloostrove, na Slovensku až toľko výletov neuskutočňujeme, resp. sa nám kapacity nenaplnia, keďže tu máme vlaky zadarmo a študenti cestujú sami.

V čom vidíš pôsobenie v ESNku v Almérii ako lepšie a naopak ako horšie v porovnaní s tvojou domácou sekciou na Slovensku?

Nepovedala by som lepšie ani horšie, skôr iné. Hoci som sa naučila po španielsky, nikdy to nebolo na takej úrovni, aby som stíhala rýchlo a výstižne argumentovať, zapojiť sa do ich vášnivých diskusií, a tým aj nejakým spôsobom prejaviť celý môj potenciál. Naopak, moja znalosť angličtiny im bola vzácna lebo nie všetci ju ovládali a mohla som rýchlejšie poradiť Erasmákom, či naopak ESNku podať spätnú väzbu o tom čo Erasmáci oceňovali, a naopak čo bolo treba zlepšiť.

Aké výhody podľa teba vyplývajú  z členstva v ESN vo všeobecnosti? Napríklad, či ti môže takáto skúsenosť dopomôcť pri uplatnení sa v budúcnosti.

Určite to môže pomôcť pri uplatnení sa v práci. Tiež na to prihliadajú aj na univerzite, keď sa človek hlási na Erasmus, rovnako pri krátkodobých projektoch Erasmus+ či na iných dobrovoľníckych projektoch. Ďalšie výhody sú, že človek sa stane členom istej komunity, získa nových kamarátov, dostane príležitosť vyskúšať nové veci. Keď je aktívnejší tak sa mu určite naskytne aj príležitosť cestovať.

Kam ťa teda členstvo v ESN doteraz posunulo?

Z formálnej stránky sa mi zatiaľ podarilo dostať sa na národnú úroveň vo funkcii vice-president a na medzinárodnú úroveň do Communication Committee. Osobne  ma to posunulo v tom, že si viac verím, keď sa hlásim na rôzne pracovné miesta.

Takže môžeme povedať, že ti to dodalo viac sebavedomia a samostatnosti?

Určite v niektorých ohľadoch áno.

Ja viem, že sa ti to môže zdať ako náročnejšia otázka, ale myslíš si, že ti Erasmus a členstvo v ESN ponúklo iný pohľad na svet/rozšírilo obzor?

Nezašla by som tak ďaleko, aby  som povedala, že mi to ponúklo iný pohľad na svet, lebo vo svete som už bola, nebola to moja prvá skúsenosť zo zahraničia. Avšak čo sa týka rozšírenia obzorov, to rozhodne áno.

Čo by si odkázala študentom, ktorí váhajú, či ísť na Erasmus, prípadne nádejným novým členom, ktorí možno zvažujú možnosť pripojiť sa do ESN?

Povzbudila by som každého, aby išiel na Erasmus a využil tak šancu okúsiť niečo iné a nové. Nech sa neboja vystúpiť zo svojej tzv. komfortnej zóny, lebo len vtedy dokážeme objaviť v sebe taký rozmer, o akom sme ani netušili. Nikdy totiž nevieme ako veľmi dokážu priatelia z Erasmu ovplyvniť náš život – a to aj oveľa neskôr po tom, čo sa z neho vrátime.

A čo sa zapojenia do ESN týka, tak by som odkázala, nech to určite skúsia a dajú tomu šancu. Možno najprv nikoho nebudú poznať, ale my sme všetci veľmi priateľskí a naozaj sa tešíme každému jednému novému členovi. A preto, nebojte sa! Zapojte sa s získate nových kamarátov, skúsenosti a hobby v jednom.